Inkontinencija

Približno 8 miliona osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu pati od nekog oblika inkontinencije. Očekuje se da će godišnji porast ovog broja u sledećih 40 godina biti ogroman. Oba pola svih uzrasta mogu da pate od problema sa bešikom, ali to je, nažalost, i dalje tabu tema i o tome se ne razgovara otvoreno, kao što bi trebalo, naročito kad se ima u vidu broj onih koji imaju simptome. Zaista niste sami…

Normalne šablone mokrenja je teško definisati i variraju od osobe do osobe. Uopšteno je prihvaćeno da većina odraslih osoba tokom dana mokri u intervalima od 3–5 sati.

Tipovi urinarne inkontinencije

Stres urinarna inkontinencija

Nevoljno curenje (urina) pri naporu ili naprezanju ili pri kihanju ili kašljanju.

Nagonska urinarna inkontinencija

Nevoljno curenje (urina) koje prati ili mu neposredno prethodi jak nagon za mokrenjem.

Kombinovana urinarna inkontinencija

Nevoljno curenje (urina) povezano sa nagonom za mokrenjem i naporom, naprezanjem, kašljanjem ili kihanjem.

Prelivna inkontinencija

Izaziva hroničnu nemogućnost da se urinira – simptomi su po pravilu slični onima kod stresa ili nagonske inkontinencije, uz osećaj nepotpunog pražnjenja bešike.

Funkcionalna inkontinencija

Faktori koji mogu da utiču na sposobnost osobe da dođe do toaleta na vreme, npr. loša pokretljivost, problemi sa spretnošću i faktori okruženja, npr. nedostupnost toaleta.

Pasivna/refleksna inkontinencija

Ispuštanje urina bez upozorenja.

Preduzeće Attends je razvilo onlajn trenažni program za negu slučajeva inkontinencije sa dodatnim informacijama i o kontinenciji i nezi slučajeva inkontinencije na learning.attends.co.uk.